Cubase – Jakou Verzi vybrat pro Domácí Studio?

Cubase – Jakou Verzi vybrat pro Domácí Studio?

Cubase – Jakou verzi vybrat pro domácí studio? Jak si správně vybrat nejlepší verzi Cubase? Jaké rozdíly jsou mezi jednotlivými verzemi? Která verze se nejlépe hodí do domácího nahrávacího studia?

Cubase – Malý dotazník

Dříve než se podíváme na téma článku, poprosím vás o 5 minut vašeho času. Mohli by jste zodpovědět 2 otázky?

1. Jak používáte Cubase ve studiu nejvíce? (Jaký je Váš cíl při práci s Cubase?)

2. Jaké části Cubase rozumíte nejméně? (Kterou část/funkci Cubase by jste potřebovali nejvíce vysvětlit? Co vás nejvíce brzdí?)

Formulář vám nezabere skutečně více než 5 minut času. Za jeho zodpovězení ZDE děkuji předem.

Jak vybrat nejlepší verzi Cubase?

Následující článek vznikl na základně tohoto dotazu:

„Dobrý den,
mám dotaz. Která verze Cubase je vhodná pro domácí studio? Možná by bylo dobré i pro ostatní uživatele věnovat jeden newsletter rozdílům mezi verzemi.

Děkuji“

Na otázku se samozřejmě nedá odpovědět univerzálně. V domácím studiu každý sleduje jiný cíl. Jak vaše studio používáte vy?

– Jste začátečník nebo pokročilý uživatel?
– Rozumíte tomu jak studio funguje nebo se s ním teprve seznamujete?
– Chápete prostředí nahrávacích softwarů, nebo je to pro vás zcela nové?

Další pohled je, jaký typ práce potřebujete dělat:

– Jste zvukař, který nahrává hlavně živé nástroje?
– Jste skladatel nebo producent?
– Budete nahrávat pouze vlastní tvorbu nebo i jiné interprety?
– Budete dělat živou nebo elektronickou hudbu?

Na základě této analýzy zvolíme i vhodnou verzi. Rozhodně není nutné začít hned plnou verzí PRO. U začínajících zvukařů to může přinášet více starostí než užitku. Moderní DAW jako Cubase je rozsáhlý program, který vás bude komplexní nabídkou funkcí ze začátku zpomalovat. Pro dobrý výsledek vám stačí i základní verze Elements.

Trialová verze

Nejjednodušší způsob jak se seznámit s prostředím Cubase je nainstalovat tzv. Trialovou verzi. To je verze, která je plně funkční po dobu 30 dní. Tak si můžete software ohmatat a zjistit jak vám daná verze a celé prostředí vyhovuje. Trial verzi naleznete zde.

Srovnávací tabulka

Jednoduchým pomocníkem pro výběr verzí je srovnávací tabulka. Zde přehledně vidíte, které funkce jednotlivé verze obsahují.

Systémové požadavky

Vždy je dobré zkontrolovat jaké systémové nároky (System requirements) zvolená verze má. Ty nalezneme opět ve srovnávací tabulce v poslední záložce. I když dnešní možnosti počítačů tyto požadavky zpravidla splňují, vždy se podívejte zda máte např. správný operační systém.

3 základní verze

Cubase se dá získat v 5 verzích. Verze Cubase AI a Cubase LE jsou zmenšené verze, které získáte společně při nákupu hardware. Liší se pouze tím, že verze AI je prodávána společně s hardwarem Steinberg nebo Yamaha. Verze LE je prodávána s hardwarem jiných výrobců.

Cubase Elements 11
Základní verze. Tu volí zpravidla začínající zvukaři, kteří se s celým programem chtějí seznámit. Ti, kteří nechtějí investovat více než je třeba. Tato verze je zcela dostačující pro základní práci – záznam, mix, finalizace nahrávky. Pokud vás neomezuje nepřítomnost některých rozšiřujících funkcí, je tato verze ideální.

Cubase Artist 11
Prostřední verze. Tato verze se hodí pro pokročilejší uživatele, kteří již překročili možnosti verze Elements. Ti kteří potřebují větší počet stop, efektů a další doplňkové funkce pro tvorbu profesionální nahrávky. Pokud již prostředí Cubase znajé, je to skvělé rozšíření možností za stále dostupnou cenu.

Cubase Pro 11
Plná verze. V ní nalezneme mnoho nástrojů pro detailní editaci a úpravu zvuku. Některé funkce nám práci urychlují (ale lze je obejít i v nižších verzích) některé funkce nalezneme výhradně v této verzi. Tuto verzi budou vyhledávat profesionální zvukaři a hudebníci, či zkušení a pokročilí uživatelé.

Nákup přechodových verzí

Ať zvolíme jakoukoliv verzi, můžeme časem chtít přejít na verzi vyšší nebo novější. Není nutné znovu platit celou novou verzi programu. Při nákupu můžeme zvolit přechodovou verzi nákupu za nižší cenu.Těmto přechodovým verzím říkáme Update (přechod ze stejné starší verze na verzi aktuální) a Upgrade (přechod z verze nižší na verzi aktuální). Můžeme tak výrazně ušetřit a přejít na vyšší verzi až když jsme na ni připraveni.

CUBASE Formulář na dvě otázky. Za zodpovězení ZDE děkuji předem.

Video

[thrive_leads id=’6350′]

Cubase – Jakou Verzi vybrat pro Domácí Studio?

SHARE IT:

Comments are closed.