Editace MIDI

Editace MIDI

Jak nastavit jednoduše Legato v Midi? Kde v Cubase najít nastavení hlasitosti midi informace? Lze vypnout přeznívající noty? Jaký je rozdíl mezi Velocity a hlasitostí u MIDI formátu?

Editace MIDI

V rámci živého streamu s oTomanem přišly otázky na práci s MIDI. MIDI je nedílnou součástí práce v domácím studiu. Na některé editační techniky, které jsem vysvětloval během živého vysílání se podíváme i v tomto příspěvku.

Midi Legato

Jedna z otázek se týkala legátového spojování not. Pokud chcete, aby noty na sebe navazovaly, použijte v Cubase menu MIDI. V něm naleznete menu Functions. V tomto menu je volba Legato. Pokud označíte příslušný midi part, stačí zvolit tuto volbu a konce not se prodlouží k začátku not následujících.

Přeznívající MIDI noty

Občas se stane, že zahraná nota přeznívá i když jsme již přestali dávat pokyn k jejímu přehrávání. I po spuštění klávesy nota zní dál. Tato chyba se občas stane, pokud se systém zahltí. V Cubase opět vybereme Menu Midi. V něm nalezneme volbu Reset. Tato funkce chybné přeznívání noty přeruší.

Velocity vs Volume

Poslední otázka se týkala ovládání hlasitosti midi stop. U midi dochází často k záměně parametru Velocity a Volume. Velocity parametr bývá nastaven jako výchozí. Ten ovšem nemění hlasitost, ale určuje, který vzorek se bude přehrávat, pokud je zvuk ve zvukové bance složen z více vrstev.

Tyto vrstvy se v bankách tvoří protože barvy nástrojů se mění i s intenzitou úderu. Pokud je spuštěn vzorek s nižší hodnotou spustí se ta část samplu, která odpovídá dané hodnotě Velocity. Nižší hodnoty, spouští vzorky, které interpretují úder s nižší intenzitou (zpravidla tišší) a obráceně. Nejde ale o změnu hlasitosti, ale změnu barvy.

Záznam Streamu

Minulý týden ve čtvrtek proběhlo živé vysílání s oTomanem. Stream byl skvělý! Bylo vás hodně a posílali jste skvělé otázky.

Otázky se týkaly jak základních věcí práce se zvukem ve studiu, tak velmi specifické otázky např. na mastering.

Záznam streamu je k dispozici na stránce streamu.

Nepromeškejte možnost podívat se na záznam do páteční půlnoci 29.4.2022. Na stránce streamu máte možnost využít slev na kurzy oToman Studio Academy. Pouze do konce tohoto týdne!

Video

Editace MIDI

SHARE IT:

Comments are closed.