Cubase – Lanes

Cubase – Lanes

V nahrávacích softwarech máme několik možností jak nahrávat opakovaně jeden part a z něj vytvořit finální podobu tracku. V Cubase pro tyto účely máme funkci Lanes. Díky ní můžeme tyto vrstvené záznamy snadno editovat a získat konečnou podobu tracku sesazením z nahraných verzí.

Cubase – Lanes

Při nahrávání můžeme zvolit více možností jak natočit více verzí daného partu. Jedna z možností je použít tzv. letmý střih Funkce, kdy ohraničíme dané místo v projektu a vstoupíme automaticky do záznamu pouze ve vytyčeném rozmezí.

Jiný způsob jak rychle vytvořit více verzí daného tracku je nahrávání tzv. ve smyčce. Můžeme aktivovat funkci otáčení přehrávání ve smyčce a tu použít při záznamu. Tak se začnou vytvářet při záznamu vrstvy, které jsou „přeložené“ synchronně v jedné stopě.

Nahrávání ve smyčce

V každém DAW máme funkci podobnou Lanes. Tato funkce při nahrávání v režimu smyčky automaticky vytváří nové linky (Lanes) pro každou novou vrstvu záznamu (Take). To znamená, že každý Take je přístupný a upravitelný ve své vlastní podststopě, která je zarovnaná pod původní stopou.

Urychlení procesu úprav

Užitečnost Lanes spočívá v jejich schopnosti zjednodušit proces sesazení nahraných stop. S Lanes lze rychle poslouchat každý take, porovnávat a vybírat ty nejlepší části, aniž by bylo třeba přeskakovat do více stop.

Snadné porovnávání a výběr

Otevřením lines se nám zobrazí v jednotlivých podstopách oddělené záznamy. Celý tento blok informací lze upravit najednou. Můžeme snadno stříhat, přesouvat nebo odstraňovat sekce napříč všemi náběry.

To znamená, že si můžete sestavit svůj dokonalý take kousek po kousku, aniž byste museli opouštět tento editor.

Začištění

Protože spojujeme různé varianty našeho hrubého záznamu, bude třeba je spojit, tak aby přechody mezi nimi byly plynulé. Pro prolnutí použijeme funkci crossfade a začistíme začátky a konce funkcí fade. Můžeme také výsledný výběr prolnout do finální stopy pomocí funkce Bounce.

Video

Cubase – Lanes

SHARE IT:

Comments are closed.